Legális-e az internetes zeneletöltés?

Kár lenne letagadni: mindannyian töltöttünk már le internetről zenét. Ennek ellenére azonban kevesen tudják, hogy mindez milyen jogi következményekkel járhat. Az online zeneletöltést büntető szankciókba a Funi ügyvédje, Dr. Szentkláray Bence avat be minket.

Az internetes zeneletöltés minden módja illegális?

Elsőkén különbséget kell tennünk a polgári jogi és a büntetőjogi következmények között, magánszemély és jogi személy általi letöltés, valamint a saját célú és a kereskedelmi célú letöltések és felhasználás között. Most a magánszemélyek általi internetes zeneletöltéssel foglalkozunk, ami a mai fiatalság körében mondhatjuk, hogy szinte mindennapos.

Mi tartozik pontosan ebbe a kategóriába?

Ide sorolhatjuk a torrentezést, a DC (direct connect) fájlcserét, zenék letöltését szoftver segítségével.

A magáncélú zeneletöltés is büntetendő cselekedet?

Általánosságban elmondható, hogy nem, és bár polgári jogi értelemben kárt okozhat, és ezért  jogellenes, nem valószínű, hogy bármely szerzői jog jogosultja igényt érvényesítsen a magánszeméllyel szemben.

Vagyis az internetes zeneletöltés elsősorban a szerzői jogok megsértése miatt kényes kérdés?

A büntetőjogi tényállás megvalósításának feltétele nem csupán a szerzői jog megsértése, hanem az is szükséges, hogy ez vagyoni hátrányt is okozzon. Amennyiben ez nem bizonyítható, úgy a zene letöltése nem büntethető.

Akkor nyugodtan fellélegezhetünk, és nyugodtan folytathatjuk a netes zeneletöltést?

Ne feledjük, hogy azért, mert nem követünk el bűncselekményt, még nem jelenti azt, hogy nem okozunk kárt! A károkozás pedig polgári jogi kategória, és a károsult követelheti, hogy a kárát megtérítsük.

Összességében elmondható, hogy zenék saját szórakozásunk céljából történő letöltésével nem válunk bűnözőkké, nem követünk el bűncselekményt és valószínűleg még mérhető kárt sem okozunk, ugyanakkor manapság, amikor a zenék szinte fillérekért kiváló minőségben és gyakorlatilag korlátlanul elérhetők, nem is érdemes engedély nélküli letöltésekkel bíbelődni.

 

 

 

 

Funiversity

Tegdes Péter

Az újságíró szakmában nincs két egyforma nap, ahogyan két egyforma cikk sem létezik. Interjúkkal, összeállításokkal és leírásokkal próbálom megfejteni, miben rejlik Budapest titka, amiért annyira szeretjük a várost. Remélem, jó nyomon járok.