Harapj bele az egészségbe – A 6 legjobb egészséges étterem Budapesten

Sokakban él az a tévhit, hogy ha valami egészséges, biztosan rossz az íze. Pedig a laktóz- és gluténmentes, mesterséges hozzávalókat nem tartalmazó (vegán) ételek nagyon finomak és laktatóak is tudnak lenni. Sőt, sokszor az ízükön sem érződik, hogy alternatív alapanyagokból készültek. Ezeken a helyeken legalábbis biztosan nem.

Napfényes Étterem

A város legjobb tej- hús- és tojásmentes ételeinek lelőhelye a Napfényes Étterem. A név valójában egy étteremláncot rejt, ugyanis cukrászdájuk és pizzériájuk is van. Talán már ebből is sejtheted, hogy tökélyre fejlesztették a vegán gasztronómiát, és nemcsak egészséges, de fantáziadús és színpompás ételeket varázsolnak a tányérunkra, legyen szó levesről, főételről vagy desszertről. Arról pedig, hogy a fogásaikban nincs sem hús, sem bármilyen tejtermék, nyugodtan el is felejtkezhetünk: az ízük pontosan olyan, mint hagyományos változataiké. Sőt, még jobb is!

Legelő Salátabár

Azt hiszed, egy saláta nem lehet izgalmas? Akkor még nem jártál a Legelő Salátabárban. Óriási választék közül válogathatsz a saláták terén, sőt, te magad is összeállíthatod, hogy mi kerüljön a zöldségmixbe. A zöldségekből és gyümölcsökből frissen facsart italokat is készítenek, és ami a legjobb, hogy még házhoz is szállítják az egészséges finomságokat, így még a legkeményebb ZH-időszakban sem kell lemondanod róluk, ha a kolihoz rendelsz tőlük.

Naspolya Nassolda

Az édesszájúak mennyországa a Naspolya Nassolda, ahol minden süti tojás-, liszt- és gluténmentes, és az összes hozzávalót biogazdaságokból szerzik be. A hely külön érdeme, hogy mindent ők maguk készítenek el, kezdve az utánozhatatlan tortáiktól a frissen facsart gyümölcslevekig. És ami még ennél is dicséretesebb, az a kísérletező kedvük, melynek köszönhetően minden desszertjük páratlan és felejthetetlen élményt nyújt.

VegaCity

Alighanem minden ELTE-s átsétált már a Múzeum körút túloldalán lévő VegaCitybe, és valószínűleg cseppet sem bánta meg. Az étterem általában mindig zsúfolásig tele van, de ha elég türelmes vagy, és kivárod a sorod, remek napi menük közül tudsz választani. A szomszédban található Bio ABC-ben pedig beszerezheted az ételek hozzávalóit, hogy legközelebb már te magad is elkészíthesd őket magadnak otthon.

Napos Oldal

A Napos Oldalban a vegetáriánusok, vegánok és reform ételek kedvelői is válogathatnak maguknak a finomságok között, a levesektől kezdve egészen a desszertekig, sőt, a tortákig, melyeket meg is rendelheted. Az Oktogontól alig pár percnyire lévő étterem remek találkozóhely, ahová akkor is betérhetsz, ha csak egy finom teát szeretnél elfogyasztani a barátoddal.

Govinda

Zárjuk a sort egy étteremlánccal, a Govindával. Az indiai étterem menüje napról napra változik, így nem valószínű, hogy kétszer is ugyanazok a fogások köszönnek majdvissza az étlapról. Bár a hely fő profilja az indiai ízek prezentálása, arra is ügyelnek, hogy mindig legyen vegetáriánus ételük, ahogy arra is figyelnek, hogy az alakunkon se essen csorba a falatozás miatt. Hogy végképp ellenállhatatlanná tegyük a helyet, eláruljuk, hogy még kézműves csokijaik is vannak, melyek olyan gyönyörűek, hogy szinte kár beléjük harapni. (De azért tedd meg.)

Funiversity, Gasztro

Tegdes Péter

Az újságíró szakmában nincs két egyforma nap, ahogyan két egyforma cikk sem létezik. Interjúkkal, összeállításokkal és leírásokkal próbálom megfejteni, miben rejlik Budapest titka, amiért annyira szeretjük a várost. Remélem, jó nyomon járok.