Budapesten tartják a New York Concert Artists & Associates zongoraversenyének előválogatóját

A fiatal zenészeket támogató New York Concert Artists & Associates (NYCA) a budapesti Zeneakadémián tartja szombaton 2017-es zongoraversenyéhez az előválogatót.

A szervezetet a New Yorkban és Berlinben élő Klara Min dél-koreai zongoraművész – a Steinway-művész cím birtokosa – alapította és vezeti – közölték a szervezők az MTI-vel.

Klara Min számára Schumann fiktív művészeti társasága, a Davidsbündler volt a példa a New York Concert Artists & Associates 2008-as megalapításához. A zenészek által vezetett, a muzsikusok érdekében munkálkodó és a szakmai élet szereplőivel is együttműködő társaság a rendszeres találkozók mellett szép számmal szervez hangversenyeket, amelyeken a fiatal zongoristák és hegedűsök legkiválóbbjai léphetnek színpadra a világ legjelentősebb koncerttermeiben. Az NYCA célja a partneri együttműködés elmélyítése az ügynökségekkel, hangversenyszervezőkkel és művészekkel.

Klara Min az előválogatás előtti napon, pénteken szólóestet ad a Régi Zeneakadémián, a Liszt Múzeum kiemelt eseményeként. A koncerten elhangzik Chopin Prelűdök, Szkrjabin Prelűdök, valamint Liszt Szürke felhők és 104. Petrarca-szonett című műve.

A 2016/17-es évadban Klara Min lemezre veszi Paderewski Lengyel fantázia című művét a Varsói Filharmonikus Zenekarral, Augustin Dumay vezényletével. Szólóesteket ad Németországban és New Yorkban, valamint versenyművek szólistájaként lép fel Hamburgban, Szocsiban és Monterreyben.

A Naxos által kiadott, Fodrozódások a vízen című első lemeze modern koreai kompozíciókat tartalmazott. Chopin mazurkáit tartalmazó második albuma a Delos kiadónál látott napvilágot, a Steinway & Sons hanglemezkiadónál megjelent felvételen Szkrjabin-műveket rögzített.

A művész számos alkalommal koncertezett Észak-Amerikában, Európában és szülőhazájában. Olyan neves zenekarokkal játszott, mint például a Hamburger Kammerphilharmonie, az American Chamber Orchestra és a Szentpétervári Állami Szimfonikus Zenekar.