A Bükkben egészen a Vénuszig ellátni

A budapestiek elég nehezen jósolhatnának maguknak a csillagokból (feltéve, ha bárki is erre vetemedne), ugyanis a rengeteg kivilágított épület és közvilágítás miatt alig lehet látni a csillagokat. Nem így a Bükkben, ahol az MTI fotósa gépének még a Vénuszt is sikerült lekapnia.

A Bükk-fennsíkon, Felsőtárkány közelében készültek Komka Péter képei, aki egy igazán különleges jelenséget örökített meg. A gyönyörű éjszakai fénybolton az úgynevezett állatövi fényt látható, mely a Földről csak akkor tekinthető meg, ha nagyon tiszta, köd- és páramentes levegő van.

Felsõtárkány, 2017. február 17.
Az állatövi fény és a Vénusz látszik a Három-kõ csúcsáról a Bükk-fennsíkon Felsõtárkány közelében 2017. február 16-án. Az állatövi fényt a bolygóközi porfelhõrõl visszaverõdõ napfény okozza. A jelenséget a mérsékelt övi területekrõl február-márciusban napnyugta után, illetve szeptember-októberben napkelte elõtt lehet megfigyelni.
MTI Fotó: Komka Péter

Az egyedülálló látványt a naprendszerben szálldosó, apró, 0,001-0,1 mm átmérőjű, 150 mikrogrammos szemcsékből összetevődő bolygóközi porfelhők, és a róluk visszatükröződő napfény okozza. A csodás állatövi fényt leginkább mérsékelt övi területről lehet látni, február-március és szeptember-október idején.

Komka képein még az Esthajnalcsillag és a Vénusz is látható.