3 ellenállhatatlan csokitortarecept

Mivel a csokoládét mindenki imádja, ellenben a sütés tudományát kevesebben érzik magukénak, összegyűjtöttünk 3 olyan csokoládétorta-receptet, melyek isteni finomak, és az elkészítésük sem olyan nagy ördöngösség. Íme!

Egyszerű csokitorta

Kezdjük máris a Mindmegette csokitorta receptjével, mely, ahogy már  neve is elárulja, nem lesz túl bonyolult konyhamutatvány.

blank

Hozzávalók

A tésztához:

– 20 dkg liszt

– 1/2 csomag sütőpor

– 1 púpozott evőkanál kakaópor

– 20 dkg cukor

– 4 egész tojás

– 1/2 dl étolaj

– 1/2 dl langyos víz

A krémhez:

– 2 dl tejszín

– 10 dkg étcsokoládé

– 15 dkg vaj

– 15 dkg porcukor

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, az olajjal és a langyos vízzel. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a cukros-tojásos-olajos-vizes keverékhez keverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.

Egy kapcsos tortaforma aljára kör alakú sütőpapírt helyezünk, és beletöltjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 25-30 percig, tűpróbáig sütjük, amikor kicsit kihűlt, kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és teljesen kihűtjük.

Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet: a tejszínt felforraljuk, beleolvasztjuk a csokoládét, és hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral. A teljesen kihűlt csokis tejszínt habverővel felverjük, és a vajas krémmel összekeverjük.

A tortát 2 lapba vágjuk, és megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére és az oldalára is maradjon a krémből. Ezután jól behűtjük.

Tejszínes csokitorta

Az Apróséf receptje a lágyabb ízek kedvelői kedvence lehet.

blank

Hozzávalók:

A piskótához

– 2 db piskótalap (csokis, 2 cm vastag)

A csokoládés tejszínkrémhez

– 500 ml habtejszín (30-32%-os)

– 160 g étcsokoládé (53%-os)

– 25 g kakaóbab (durvára tört, pörkölt)

– meggybefőtt (magozott)

A dekoráláshoz:

– étcsokoládé (45-59%-os)

Elkészítés:

A 22 cm átmérőjű csokoládés piskótakarikát vágjuk három egyenlő részre, majd az egyiket tegyük egy tálcára, amin betöltjük a tortát. A három lap közül csak kettőt fogunk egy tortában felhasználni, így 2 db karikából 3 db torta tölthető.

A tejszínt verjük fel kemény habbá. Ahhoz, hogy a torta jól sikerüljön, a tejszínt hűtsük be fagyosra, enyhén jégkristályos is lehet. Így biztosan szép kemény, jó tartású habot tudunk készíteni belőle. Csak jó habbal sikerülhet a torta megfelelően! Ebben az esetben azonban felverés után pihentessük a habot, hagyjuk szobahőmérsékletre visszahűlni!

A csokoládét olvasszuk meg, és keverjük bele a durvára tört, pörkölt kakaóbabot. Folyamatos keverés mellett csurgassuk a tejszínbe, míg homogén krémet nem kapunk. Ennél a pontnál lényeges az összetevők hőmérséklete. A csokoládé hígan folyós legyen, de ne csípősen meleg. Kb. 45-50 C-os.

Ha kész a krém, az első egyharmadát tegyük a piskótalapra, egyenletesen kenjük el rajta, majd ízlésünk szerint felezett meggybefőttel rakjuk fel.

Erre szedjük rá a krém második harmadát, és ezt is kenjük el egyenletesen a meggyen.

Zárjuk le a második piskótalappal a tortát, és szedjük rá a maradék egyharmad krémet. Ezzel egyenletesen kenjük át a torta oldalát, és tetejét. Ezután tegyük hűtőbe, amíg elkészül a dekoráció.

Olvasszunk ízlésünk szerint keserű-, vagy tejcsokoládét. Olvasszuk fel, majd öntsük ki egy hideg márványra, ahol papír vékonyan, egyenletesen terítsük el azt.

Ha a csokoládé megkötött, egy spaklival toljuk fel, végül az így kapott háncsokat morzsoljuk a torta tetejére. Kihűlés után szeleteljük a tortát.

Csokis céklatorta

A végére hagytuk a kedvencünket, a pikáns céklás csokitortát. A finomság receptjét  a NoSaltyn találtuk. (Figyelmeztetés: itt már nem árt, ha van egy kis konyhai tapasztalatod.)

blank

Hozzávalók:

Tésztához

– 20 dkg finomliszt

– 15 dkg cukor

– 0,5 csomag sütőpor

– 5 dkg cukrozatlan kakaópor

– 3 db tojás

– 25 dkg cékla

– 2 dl napraforgó olaj

A ganache-hoz

– 2,5 dl habtejszín

– 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A céklát meghámozzuk, felszeleteljük és alufólia alatt, 180 fokon kb. 35 percig sütjük, ha szükséges, a már lekapcsolt sütőben hagyjuk tovább puhulni.

Egy tálban összeszitáljuk a lisztet, porcukrot, beletesszük a sütőport, a kakaóport. Közben egy másik edényben az olajat, az apróra vágott céklát, a tojásokat simára mixeljük.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat a gyönyörű színű céklás keverékkel egészen addig, míg tésztaállagú nem lesz. Kapcsos tortaformába öntjük, előmelegített sütőbe dugjuk, és sütés közben folyamatosan figyeljük.

A galanche-hoz: a tejszínt közepesen alacsony lángon forráspontig hevítjük, majd megolvasztjuk benne az étcsokoládét, majd a már kihűlt tortaalapunkra csurgatjuk. Semmi pánik, le fog folyni, de éppen ettől lesz szép a sütink!

Még több finomságot szeretnél sütni?

Az isteni finom banános brownie receptünkért kattints ide, ha pedig egy félóra alatt elkészíthető finomságra vágysz, ahhoz is van egy tippünk.