3 különleges fánkrecept

A farsangi időszak kikerülhetetlen étele a fánk. Mivel kevés ennél jobb finomságot tudnánk elképzelni a szürke februári napokra, kerestünk 3 ellenállhatatlanul finom fánkreceptet, melyeket érdemes kipróbálnod.

Pudinggal töltött farsangi fánk

Az első recept egy pudingos finomság, melyet a ReceptNeked honlapján találtunk.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csapott kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1.7 dl olaj a sütéshez

Töltelékhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 3 ek cukor
  • 5 dl tej

Elkészítése:

  • Az élesztőt langyos, cukros tejbe morzsoljuk. Félretesszük, és hagyjuk felfutni
  • A lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Ha felfutott az élesztő, azt is hozzáöntjük, és a tojássárgájával együtt elkezdjük összegyúrni. Az olvasztott, de nem forró vajat fokozatosan hozzáadagolva rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és meleg helyen duplájára egy órán át kelesztjük. Ezután elkészítjük a pudingot.
  • A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a köröket és egy konyharuhával lefedve még kicsit pihentetjük.
  • Közben egy serpenyőben (aminek van fedele) olajat hevítünk, majd a fánkokat beletesszük úgy, hogy az alja kerüljön felülre először. Lefedjük, és kb. 1 percig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük, de ezt már fedő nélkül. Papírtörlőre tesszük, és lecsepegtetjük. Hagyjuk kissé hűlni a fánkokat.
  • Hűlés után egy hurkapálcával lyukat szúrunk a fánkok oldalára, és egy tortadíszítő fecskendő segítségével beletöltjük a pudingot a fánkokba. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Joghurtos fánk

A Receptváros honlapján talált receptben olyan hozzávalót tesznek a fánkba, amiről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy köze lehet az ételhez: joghurtot.

Hozzávalók:

  • 2 pohár görög joghurt
  • 2 tojás
  • 250 g liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • citromhéj
  • olaj
  • porcukor

Elkészítés:

  • A tojásokat verjük fel, tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a joghurtokat, a citromhéjat, majd a sütőporral elkevert lisztet.
  • Melegítsünk olajat, majd szaggassuk ki a fánkokat, és ameddig az olaj melegszik, hagyjuk pihenni. A szokott módon süssük ki őket, majd egy papírtörlőre szedjük ki.
  • Porcukorral, lekvárral tálaljuk

Olaj nélküli fánk

A végére hagytuk a legizgalmasabb receptet, eddig ugyanis azt hittük, hogy sütőben, olaj nélkül fánk nem létezik. Ekkor jött a recept paradicsom, és bebizonyította,  hogy tévedtünk.

Hozzávalók:

  • 400 g liszt + egy kevés a dagasztáshoz
  • 160 ml meleg tej
  • 1 és negyed szárított élesztő
  • 75 g porcukor
  • 1 közepes méretű tojás
  • 1 ek vaj

Elkészítés:

  • Pár evőkanál langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. A maradék tejben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, cukrot, a felvert tojást és egy csipet sót, valamint az élesztős tejet. Dolgozzuk jól össze, dagasszuk néhány percig.
  • Tegyük egy enyhén olajozott tálba, szórjuk meg kevés liszttel a tetejét, fedjük le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kelesszük 2 órát, míg a kétszeresére dagad a tészta. Kissé gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 cm-es vastagságúra, vágjunk belőle nagyobb korongokat egy lisztezett bögre szájával és vágjuk ki egy pogácsaszaggatóval a közepét.
  • A kivágott kisebb korongokat összegyúrhatjuk a maradék tésztával és újra nyújtva újabb fánkokat szaggathatunk belőle, de fel is használhatjuk mini fahéjas fánkok készítésére. A fánkokat 190 fokon süssük 6-8 percig, ne süssük túl.