3 különleges fánkrecept

A farsangi időszak kikerülhetetlen étele a fánk. Mivel kevés ennél jobb finomságot tudnánk elképzelni a szürke februári napokra, kerestünk 3 ellenállhatatlanul finom fánkreceptet, melyeket érdemes kipróbálnod.

Pudinggal töltött farsangi fánk

Az első recept egy pudingos finomság, melyet a ReceptNeked honlapján találtunk.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csapott kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1.7 dl olaj a sütéshez

Töltelékhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 3 ek cukor
  • 5 dl tej

Elkészítése:

  • Az élesztőt langyos, cukros tejbe morzsoljuk. Félretesszük, és hagyjuk felfutni
  • A lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Ha felfutott az élesztő, azt is hozzáöntjük, és a tojássárgájával együtt elkezdjük összegyúrni. Az olvasztott, de nem forró vajat fokozatosan hozzáadagolva rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és meleg helyen duplájára egy órán át kelesztjük. Ezután elkészítjük a pudingot.
  • A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a köröket és egy konyharuhával lefedve még kicsit pihentetjük.
  • Közben egy serpenyőben (aminek van fedele) olajat hevítünk, majd a fánkokat beletesszük úgy, hogy az alja kerüljön felülre először. Lefedjük, és kb. 1 percig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük, de ezt már fedő nélkül. Papírtörlőre tesszük, és lecsepegtetjük. Hagyjuk kissé hűlni a fánkokat.
  • Hűlés után egy hurkapálcával lyukat szúrunk a fánkok oldalára, és egy tortadíszítő fecskendő segítségével beletöltjük a pudingot a fánkokba. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Joghurtos fánk

A Receptváros honlapján talált receptben olyan hozzávalót tesznek a fánkba, amiről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy köze lehet az ételhez: joghurtot.

Hozzávalók:

  • 2 pohár görög joghurt
  • 2 tojás
  • 250 g liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • citromhéj
  • olaj
  • porcukor

Elkészítés:

  • A tojásokat verjük fel, tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a joghurtokat, a citromhéjat, majd a sütőporral elkevert lisztet.
  • Melegítsünk olajat, majd szaggassuk ki a fánkokat, és ameddig az olaj melegszik, hagyjuk pihenni. A szokott módon süssük ki őket, majd egy papírtörlőre szedjük ki.
  • Porcukorral, lekvárral tálaljuk

Olaj nélküli fánk

A végére hagytuk a legizgalmasabb receptet, eddig ugyanis azt hittük, hogy sütőben, olaj nélkül fánk nem létezik. Ekkor jött a recept paradicsom, és bebizonyította,  hogy tévedtünk.

Hozzávalók:

  • 400 g liszt + egy kevés a dagasztáshoz
  • 160 ml meleg tej
  • 1 és negyed szárított élesztő
  • 75 g porcukor
  • 1 közepes méretű tojás
  • 1 ek vaj

Elkészítés:

  • Pár evőkanál langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. A maradék tejben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, cukrot, a felvert tojást és egy csipet sót, valamint az élesztős tejet. Dolgozzuk jól össze, dagasszuk néhány percig.
  • Tegyük egy enyhén olajozott tálba, szórjuk meg kevés liszttel a tetejét, fedjük le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kelesszük 2 órát, míg a kétszeresére dagad a tészta. Kissé gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 cm-es vastagságúra, vágjunk belőle nagyobb korongokat egy lisztezett bögre szájával és vágjuk ki egy pogácsaszaggatóval a közepét.
  • A kivágott kisebb korongokat összegyúrhatjuk a maradék tésztával és újra nyújtva újabb fánkokat szaggathatunk belőle, de fel is használhatjuk mini fahéjas fánkok készítésére. A fánkokat 190 fokon süssük 6-8 percig, ne süssük túl.
Gasztro

Tegdes Péter

Az újságíró szakmában nincs két egyforma nap, ahogyan két egyforma cikk sem létezik. Interjúkkal, összeállításokkal és leírásokkal próbálom megfejteni, miben rejlik Budapest titka, amiért annyira szeretjük a várost. Remélem, jó nyomon járok.