A Saul fia BAFTA-díjat nyert

A Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján. A többi kategóriában a Kaliforniai álom (La La Land) vitte el a fődíjak zömét.

Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása a Dheepan – Egy menekült történte című francia filmdrámával, Pedro Almodóvar Julieta című filmjével, a Mustang című francia-német-török drámával és a Toni Erdmann című német-osztrák vígjátékkal volt versenyben az e kategóriában odaítélt BAFTA-díjért.

A díjat a legpatinásabb londoni rendezvénycsarnokban, a Royal Albert Hallban adták át a hétfő hajnalba nyúló többórás gálán, Vilmos herceg, a brit trón várományosa és felesége, Katalin hercegnő jelenlétében.

Nemes Jeles László rövid időn belül másodszor részesült magas brit filmművészeti elismerésben: január végén a Londoni Kritikusok Köre neki ítélte a legjobb rendező díját a holokausztdrámáért.

A BAFTA-díjakat a szakma általában jó Oscar-előrejelzőnek tekinti, ám a Saul fia esetében fordított a sorrend, a film ugyanis már tavaly Oscar-díjas lett.

Nemes Jeles László a BAFTA-díj átvétele után rövid beszédben mondott köszönetet Röhrig Gézának, a film főszereplőjének, a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémiának, és kijelentette: a díjátadó gála is nagyszerű alkalmat nyújtott arra, hogy az alkotók ismét találkozhassanak a brit közönséggel.

Nemcsak Londonban, de Stockholmban is kitüntették Nemes filmjét. A svéd fővárosban, a Cirkus arénában kedd este adták át a nagy presztízsű svéd nemzeti filmdíjakat. Az elismert szakemberekből álló zsűri évről évre 19 kategóriában díjazza az előző évben svéd mozikban bemutatott filmeket az 1964-ben alapított Guldbaggen-díjakkal.

Az idegen nyelvű alkotások kategóriájában a Saul fia mellett a német Maren Ade Toni Erdmann és a török-francia Deniz Gamze Ergüven Mustang című filmjét jelölték a díjra.

Ezt a svéd filmdíjat korábban olyan alkotók is megkapták, mint a Dardenne-fivérek, Michael Haneke, Asghar Farhadi, Ang Lee, Pedro Almodóvar, Lars von Trier és Woody Allen.