Balettintézetből luxushotel

Szerencsére Budapesten nincs hiány a kreativitásból. A jelenleg némi túlzással tégláira széteső Andrássy úti  Balettintézet, egykori nevén  Drechsler-palota hamarosan luxushotelként születhet újjá. Nem is akárhogyan.

Az index értesülései szerint az Operával szemközt lévő épületet a Mariotthoz tartozó W Hotels Worldwide vásárolta meg, és 2020-ra már W Hotelként fog üzemelni a 19. század végén épült ház.  A felújítás után eléggé élvhajhász lesz majd a szálló:  helyet kap benne 162 szoba, egy elnöki lakosztály (reméljük, majd Trump is kipróbálja egyszer), fintess, spa és természetesen étterem is.

A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett épület mindeddig dacosan nézett szembe az idő vasfogával, még akkor is, hogyha az évek alatt sokat romlott az állapota, és egykori díszes külsejét ma már jóval puritánabbul tükrözi vissza.

Ami a lelkes építészetrajongókat sokkolhatja, hogy a jövendőbeli W Hotel látványtervei szerint a külső felújítás hagy majd némi kivetnivalót maga után, ugyanis nem az eredeti tervek szerint fogják visszaállítani  – például az épület tetőzete sokkal egyszerűbb és visszafogottabb lesz, mint Lechner-Pártos tervein.

Ha még jobban elszeretnél merülne a budapesti építészetben és Lechner munkásságában, ezt a cikkünket olvasd el!