Elképesztő könyvrekordok

Vajon hány nyelvre fordították le azt a könyvet, amely a legnagyobb sikert aratta? Mennyi idősen írhatunk randizási kézikönyvet? Hány százéves lehet a világ első gyermekkönyve, és mekkora lehet a valaha kiadott legnagyobb és legnehezebb könyv?

Sally Green Half Bad című kötete az, amelyet a világ legtöbb nyelvére lefordították: a Penguin Kiadó 45 nyelvre fordíttatta le, miután az Egyesült Királyságban óriási sikert aratott a mű. 2014-ben adták ki, a történet pedig egy fiatal felnőtteknek írt fantasy, amely a jelenkorban játszódik, boszorkányok és emberek közt.

A világ legeslegelső gyerekeknek szánt képeskönyve az 1658-as Orbis Sensualium Pictus. A többcélú tankönyv óriási sikert aratott, és számtalan kiadást megért.

Hogy melyik az a könyv, amelyik a leggazdagabbá tette szerzőjét? Ugye, hogy J. K. Rowlingra és a Harry Potterre gondoltál? A Forbes magazin szerint az amerikai Jeff Kinneynek, a Diary of a Wimpy Kid illusztrátorának és egyben szerzőjének ötlete 19,5 millió dollárt hozott 2015 és 2016 júniusa közt. 11 folytatás és 3 film is készült a könyvből!

A valaha volt legnagyobb kiadott könyv a mindenki által ismert A kis herceg egyik kiadása. Több mint 2 méter magas és 3,08 méteres kinyitva és összesen 128 oldalas. Nem lehet éppen „könnyű” olvasmány!

A Harry Potter írónőjét Suzanne Collin, Az éhezők viadalának szerzője letaszította „trónjáról”, amikor is 2012-ben 27,7 millió példányt adtak el művéből – viszont Rowling adta el a legtöbb könyvet: több mint 450 millió Harry Potter kötetet világszerte! És természetesen ő is lett a világ legelső milliárdos szerzője.

És most egy nagyon cuki rekord: Alec Greven 9 évesen írta a How to Talk to Girls című könyvét. Miután többször is szerepelt televíziós adásokban, könnyen talált kiadót. A harmadik osztályos fiú szerelmi tippjei nagyon szívmelengetőek és egyben viccesek is. Habár bevallotta, hogy még elég fiatalnak tartja magát a randizáshoz, könyvét a való élet – az iskolájában látott fiúk „bénázása” – inspirálta. Sikerét természetesen folytatás követte: megírta, hogy érdemes az anyukákkal, apukákkal és a Télapóval is beszélni.