5 hátborzongató könyv

Ha még nem heverted ki a péntek 13-át, éstovábbi borzongásra vágysz, ajánlunk neked 5 könyvet, amit csak akkor érdemes este olvasni, ha nagyon bátornak érzed magad.

Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Az 1841-ben írt Poe-novellát, A Morgue utcai kettős gyilkosságot a legelső detektívtörténetként tartják számon az irodalmárok. A történetben egy párizsi kettős gyilkosságot nyomoz ki Dupin, melyet barátja, és egyben segédje jegyez le.  A bűnügy természetesen izgalmas és csavaros, a vége pedig annyira megdöbbentő, hogy kedvünk támad egy újabb Poe-történet elolvasásához.,

Susan Hill: A fekete ruhás nő

Arthur ​Kippst, a fiatal ügyvédet főnöke egy isten háta mögötti angol városkába küldi, hogy rendezzen egy hagyatéki ügyet. Arthur a halott ügyfél, a néhai Alice Drablow házába költözik be, hogy minden családi iratot feldolgozhasson. Nemsokára kiderül, hogy a kastély sötét és tragikus titkokkal van tele, a helyiek pedig a babonák világában élik mindennapjaikat. Arthur akkor ijed meg igazán, amikor Mrs. Drablow temetésén a gyászolók között felfigyel egy fekete ruhát viselő, sápadt és beteges női alakra, akiről kiderül, hogy maga is rég halott. Valaha szép lehetett, ma már csak valami erős negatív érzelem lehel némi életet az arcába. Az a hiedelem járja a helyiek között, ahol megjelenik, ott hamarosan meghal egy gyermek. Érthetetlen és fájdalmas események veszik kezdetüket.

Henry James: Fordul a csavar

Henry James klasszikus regényében új nevelőnő érkezik egy angliai vidéki kastélyba. Ez akár egy idill nyitókép is lehetne, a nyugalmat azonban gyorsan megtörik a rejtélyek: mi történt a korábbi alkalmazottakkal, s miféle titokzatos idegenek járnak a kastélyban? Hátborzongató látomások kísértenek, a múlt rejtélyes, a jelen baljós, a valóság és a képzelet határán járunk, és a csavar néha fordul egyet… A regénynek számos filmes feldolgozása van, melyekben szerepelt többek között Marlon Brando (Éjszakai jövevények), Nicole Kidman (Más világ), Colin Firth és Ingrid Bergman. A történet alapján Benjamin Britten operát írt.

Stephen King: Tortúra

Paul Sheldon sikeríró, a könyvrajongó közönség bálványa befejezi legújabb és legjobb regényét, minek örömére jól benyakal, s kábán autóba vágja magát. Egy veszélyes útkanyarban utoléri az észak-amerikai Sziklás-hegységben nem ritka hóvihar. Isten háta mögötti, magányos tanyaházából bevásárolni indul kis teherautóján Annie Wilkes, a Sheldon-regények könnyes rajongója. Az árokba borult autóroncsban kedvenc szerzőjére ismer, kinek tört-zúzott testében alig pislákol az élet. Kihúzza az árokból. Haza viszi. Életre kelti. Új Sheldon-regényt akar. Csak magának. Mindenáron.

James Herbert: Sötét titkok háza

Ódon, elhagyatott ház áll az Ördöghasadék – a mély és meredek falú szurdok – mentén, mely a mocsaras fennsíktól egészen a kikötőfaluig, Hollow Bayig húzódik.A ház neve Crickley Hall: hatalmas és nyomasztó, valahogy olyan baljóslatú. Azt beszélik róla, kísértetek lakják. Úgy hiszik, borzalmas titkot őriz.
Bár némi fenntartással, a Caleigh család mégis beköltözik: egy kis nyugalmat keresnek Észak-Devon eme gyönyörű vidékén, cseppnyi békét, és lelkük mélyén azt remélik, itt lezárhatják a család életének legutóbbi szomorú fejezetét. Ám a házban semmi nem úgy alakul, ahogy kellene. Megmagyarázhatatlan zajokat hallanak. Az esténként gondosan becsukott pinceajtó reggelre mindig kitárul. Olyan dolgokat látnak, amelyekre nincs racionális magyarázat.
A Caleigh család minden más választása jobb lett volna ennél, a lassan kibontakozó rémálom ugyanis minden képzeletet felülmúl. Rövidesen szembesülniük kell Crickley Hall eltitkolt iszonyatával…

Ha kivégezted a felsorolt könyveket, 13 filmet is ajánlunk, amelyek hasonlóan hátborzongatóak, és ha megnézed őket, napokig még az árnyékodtól is félni fogsz.