A leggyakrabban használt drogok és káros hatásaik

Fiatalság bolondság, szoktuk mondani. Ifjú fejjel mindenki szereti feszegetni a saját határait, sokszor olyan dolgokat is kipróbálva, melyek illegálisak. Nagyon sokan azért nyúlnak a drogokhoz, mert így akarnak népszerűbbek lenni. Nagyon sok fiatal azonban nemcsak a pénzével, hanem az életével is fizethet érte.

Szeretnénk felnyitni a szemeteket, hogy nem attól lesz jó a buli, ha kipróbálod az illegális drogokat. Okosabb vagy, ha sosem nyúlsz ilyen szerekhez, hiszen sosem tudhatod, szervezeted hogyan reagál ezekre. Összegyűjtöttük a leggyakrabban használt drogokat, és megmutatjuk káros hatásaikat, hogy végképp elvegyük a kedved a kipróbálásuktól.

Mit drognak hívunk…

Drognak tekintjük azokat az anyagokat, szereket, amelyek szervezetünkbe jutva módosítják gondolkodásunkat, érzelmeinket, viselkedésünket. Ide tartozik az alkohol (csökkenti a személy racionális gondolkodási képességét, és eltorzítja az ítélőképességét), a cigaretta (függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin) és a kávé is.

Cannabis

A világon a legelterjedtebb kábítószer a cannabis. Fő megjelenési formája a marihuána és a hasis. A marihuána füstje 50-70%-kal több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a dohányfüst. Egy füves cigaretta elszívásával annyi rákkeltő vegyi anyag jut az ember szervezetébe, mintha öt hagyományos cigarettát szívna el. A cannabisban található THC akadályozza az idegsejtek működését az agyban, így káros hatással van az emlékezetre. Vannak, akik a drog használatától pánikrohamot kapnak vagy szorongani kezdenek, de hosszú távú használata lecsökkent szexuális teljesítőképességgel és tanulási képességgel járhat. A hasis jóval (5-8x) erősebb hallucinogén hatású, mint a marihuána.

Drogok hatásai: Marihuana, Cannabis

Speed

A speed amfetamin-származék, ezért élénkítő hatással bír, azaz vérnyomás- és pulzusemelő hatása van. Gyakori használata során torzul a személyiség, gyakoribb az ingerlékenység, agresszivitás, érzelmi elsivárosodás. Nem kívánt következménye a csontritkulás, ínysorvadás és foghullással is járhat.

Ecstasy

Az ecstasy tabletta, por vagy kapszula formájában is elérhető. Fogyasztása esetén különösen nagy a veszélye a kiszáradásnak, a túlhevülésnek, mivel a test hiába küldi a jeleket, hogy veszélyben van, a személy már nem érzékeli, ezért nem is cselekszik ennek megfelelően. A szer megnöveli az agykárosodás és a súlyos memóriaveszteség kockázatát.

Drogok fajtái: Ecstasy

Mefedron

A mefedron, közismertebb nevén Kati, euforikus állapotot idéz elő, amit később komoly másnapossághoz hasonló panaszok követnek: étvágytalanság, hidegrázás, fejfájás, hányinger. Többszöri használatával depressziós tünetek jelentkezhetnek, és az érzelmi egyensúly is felborul, a fogyasztó nagy érzelmi magasságokból váratlanul zuhan a mélybe. A szerhez rendkívül gyorsan hozzászokik a szervezet, és egyre nagyobb mennyiséget követel magának.

Ghb, vagyis Gina

A szexdrogként is ismert, szagtalan és színtelen folyadék a lányok rémálma. A bulik alkalmával ittas állapotba került és mit sem sejtő partizók italába szokták csempészni, akik a szer hatására elvesztik tudatukat, nem tudják befolyásolni cselekedeteiket, illetve utána sem emlékeznek semmire. A következményekkel is csak később szembesülnek az áldozatok: fertőzésekkel, nem kívánt terhességgel, illetve a tudatalattiból felkúszó rémképekkel. Legyünk elővigyázatosak, ne hagyjuk óvatlanul a poharunkat, vagy ne engedjünk az italmeghívásoknak.

A szexdrog: Ghb, vagyis Gina

Hol kaphatsz segítséget?

Ha te, vagy a környezetedben valaki drogproblémákkal küzd, hívd a drog stop telefonszámát (06-80-505-678) vagy a droginformációs zöld számot (13-770).

Szerző: Böjte Csenge