Te tudtad? – 5 érdekesség az univerzumról

Hogyan férhetett el világegyetemünk minden egyes atomja egyetlen aprócska pontban? Hogyan nyerte el mai formáját a Föld, a Tejútrendszer és az egész, eddig felfedezetlen galaxis? Ha az új év elején te is gyakrabban tekintesz a csillagok felé, és próbálod megjósolni belőle a jövődet, íme néhány érdekesség az univerzumról, amin meg fogsz lepődni! 

1. A Nagy Bumm elméletét először egy katolikus pap írta le

A történelem során számos alkalommal ütközött a vallás és a tudomány, világi és az egyházi hatalmak álláspontja, de kevesen tudják, hogy a Nagy Bummot először, ironikus módon egy belga pap írta le. Az elméletet Georges Lemaître, a Louvaini Római Katolikus Egyetem fizika- és csillagászattanára fejtette ki 1931-ben “ősatom” név alatt, továbbgondolva Alexander Friedmann korábbi elméleti modelljét. Nézeteit sokan istenkáromlónak tartották, Lemaître mégis azt vallotta, hogy Isten azért áldotta meg az embert kutató gondolkodással, hogy a teremtett Univerzumot, és annak törvényeit vizsgálja.

2. Az Ősrobbanás valójában csendes volt

A Nagy Bumm nem is szólt akkorát, mint azt a nevéből gondolnánk. 13,7 milliárd évvel ezelőtt az ősrobbanás nem járt se nagy hanggal, se nagy fényhatással, hiszen a robbanás során született meg a tér és idő, így szó szerint semmi nem volt, ami a levegő részecskéit megrezegtette volna.

3. 13,7 milliárd éve történt, de ma is érezzük

A statikus, fehér zaj a tévéképernyőn valójában a Nagy Bummból visszamaradt kozmikus háttérsugárzás. Ezt tapasztalhatjuk ha “hangyás” a TV, vagy sistereg a rádió.

4. Mi is az a Nagy Reccs?

A Nagy Bummot előbb-utóbb a Nagy Reccs követi majd. Az elmélet szerint ugyanis az ősrobbanást követő tágulás visszafordul majd, és az univerzum zsugorodni kezd, végül önmagába omlik. Mások szerint a tágulás folyamatos, egészen addig, míg az univerzum apró részecskékre nem szakad.

5. Meddig tart az univerzum?

A kérdés a mai napig megválaszolatlan. Bizonyos elméletek szerint önmagába görbül vissza, mint egy gömb felszíne, így, ha egy űrhajó egyenesen, repülne előre, végül visszatérne oda, ahonnan elindult.

Have fun

Tegdes Péter

Az újságíró szakmában nincs két egyforma nap, ahogyan két egyforma cikk sem létezik. Interjúkkal, összeállításokkal és leírásokkal próbálom megfejteni, miben rejlik Budapest titka, amiért annyira szeretjük a várost. Remélem, jó nyomon járok.